Privacy Policy

To all our Stakeholders,

We, UEM SUNRISE BERHAD (Company No.: 830144-W), our subsidiaries and associate companies (collectively, “UEM Sunrise” or “The Company”) respect your right to privacy and we respect all Personal Information you provide to us. The Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) was introduced in Malaysia to regulate the processing of personal information in commercial transactions and to safeguards the interest of individuals. Please note that we only collect your personal information in compliance with the PDPA. We require your personal information to understand your needs and provide you with a better service, and in particular for the following reasons:

  • to communicate with you, such as sending out e-bulletin, newsletters, emails, brochures, leaflets, letters and flyers;
  • to provide services to you;
  • to process your payment transactions;
  • to respond to your inquiries;
  • to administer your participation in contests;
  • to conduct internal activities;
  • to conduct and perform market or demographics or trend analysis / surveys;
  • to provide you with information on products and services of UEM Sunrise;
  • for other legitimate business activities of UEM Sunrise;
  • for such other purposes in relation to your contract with UEM Sunrise;
  • for customer loyalty, privilege, improvement, appreciation, recognition, benefits, rewards, rebates, discounts and other engagements programmes, marketing and promotional activities and such other strategic alliances;
  • for marketing profiling activities regarding to UEM Sunrise latest projects, products or services;
  • to send out invitation for UEM Sunrise present and future project launches, events and exhibitions;
  • for processing of relevant documents for our projects and services;
  • to send information, updates and corporate information by postage, email, text messages or social media about our products or services that UEM Sunrise think may interest you;
  • to maintenance and upkeep of customer’s records and data;
  • for registration and maintenance of UEM Sunrise Vendor Listing System;
  • to send out invitations for UEM Sunrise present and future tendering/contracting exercises.

You will always be able to unsubscribe or opt-out of receiving our messages. Further, to comply with the provisions under the PDPA, UEM Sunrise has introduced the UEM SUNRISE PRIVACY POLICY (“Privacy Policy”), which you may access through our webpage at www.uemsunrise.com. UEM Sunrise will comply with the Privacy Policy and the PDPA in relation to any personal information to which UEM Sunrise is given access to by any individual.

We are committed to protecting your personal information of all. You may submit your written request, between 9.00 am and 5.00 pm, Monday to Friday, if you have any questions in relation to the Privacy Policy; or for access to, or correction of, your personal information or limit the processing of your personal information upon payment of a prescribed fee, to our Head, Risk Management by email as set out below:-

UEM SUNRISE BERHAD
16-1 Floor, Mercu UEM
Jalan Stesen Sentral 5
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel : +603-2727 6063
Fax : +603-2727 2002
Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Privacy Policy

We, UEM Sunrise Berhad (Company No.: 830144-W), our subsidiaries and associate companies (collectively, “UEM Sunrise” or “The Company”) respect your right to privacy and we respect all Personal Information you provide to us.

We are committed to protecting all Personal Information kept by us. UEM Sunrise is bound by the Personal Data Protection Act 2010 (“PDP Act”) and all other applicable law in Malaysia in respect of privacy protection which set out a number of principles concerning Personal Information and consumer protection in Malaysia.

For the purpose of this Privacy Policy:

“Authorised Third Parties” means UEM Sunrise’s bankers, professional advisors, agents, consultants, contractors, agents or third party suppliers or service providers with whom UEM Sunrise enters into an agreement;

“UEM Sunrise”, “we”, “us” or “our” means collectively, UEM Sunrise Berhad, a company incorporated in Malaysia and having its registered office at 19-2 Mercu UEM, Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, its subsidiaries and associate companies;

Personal Information” means any personal information relating to you that you have provided to UEM Sunrise or made available to UEM Sunrise;

Sensitive Personal Information” comprises information as to your physical or mental health or condition, political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, commission or alleged commission of any offence, or any other Personal Information designated as such; and

Services” comprises any communications, information or other products or services provided by UEM Sunrise to you.

  • 1) PERSONAL INFORMATION
    • We may obtain your Personal Information from various sources.
    • The types of Personal Information we may obtain about you are:
      • contact information;
      • business contact information;
      • username and password to access our Services;
      • financial information;
      • employment information;
      • medical records;
      • social media identifier; and
      • other information (such as shopping behaviour and preferences, language preference, age, date of birth, gender and family status).
    • We may also obtain your Personal Information from publicly available information systems and reporting agencies in connection with our contract with you.
  • 2) USE OF PERSONAL INFORMATION
    • We require this information to understand your needs and provide you with a better service, and in particular for the following reasons:
      • to communicate with you;
      • to provide Services to you;
      • to process your payment transactions;
      • to respond to your inquiries;
      • to administer your participation in contests;
      • to conduct internal activities;
      • to conduct market surveys and trend analysis;
      • to provide you with information on products and services of UEM Sunrise;
      • for other legitimate business activities of UEM Sunrise;
      • for such other purposes in relation to your contract with UEM Sunrise;
      • for customer loyalty, privilege, improvement, appreciation, recognition, benefits, rewards, rebates,
      • discounts and other engagements programmes, marketing and promotional activities and such other strategic alliances;
      • for marketing profiling activities regarding to UEM Sunrise latest projects, products or services;
      • to send out invitation for UEM Sunrise present and future project launches, events and exhibitions;
      • for processing of relevant documents for our projects and services;
      • to send information, updates and corporate information by postage, email, text messages or social
      • media about our products or services that UEM Sunrise think may interest you;
      • to maintenance and upkeep of customer’s records and data;
      • for registration and maintenance of UEM Sunrise Vendor Listing System;
      • to send out invitations for UEM Sunrise present and future tendering/contracting exercises.
    • (collectively, “ Purposes"
  • 3) INFORMATION SHARING
    • We do not sell or otherwise use, process, record, hold, store, share and disclose (“process”) your Personal Information we collect about you, except as described in this Privacy Policy or otherwise disclosed to you at the time the Personal Information is collected.
    • We may need to share your Personal Information with Authorised Third Parties who perform services on our behalf. We do not authorise the Authorised Third Parties to use or disclose the information except as necessary to perform certain services on our behalf or comply with legal requirements. We require the Authorised Third Parties by contract to appropriately safeguard the privacy and security of Personal Information they process on our behalf.
  • 4) PERSONAL INFORMATION PROTECTION PRINCIPLES
    • We will process Personal Information provided to UEM Sunrise by you when you register or apply for or express an interest in our Services with your specific consent.
    • We may use your Personal Information for the Purposes.
    • If you are below the age of 18, you should ensure that you obtain the prior consent of your parents or legal guardian before using UEM Sunrise’s Services.
    • Any individual who have provided his/her Personal Information prior to this Policy, may contact UEM Sunrise using the contact details set out below to know what types of Personal Information have been processed and the purpose for the processing.
    • UEM Sunrise will not process Personal Information without your prior written consent, except for the Purposes and where it is required or permitted under Malaysian law.
    • You will be given the opportunity to 'opt-out' of having your Personal Information used for purposes not directly related to the Services at the point where UEM Sunrise asks for information. If you do not wish to receive our promotional updates you may opt-out of receiving these communications by emailing us at This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Please note that should you decide to “opt-out”, we may not be able to provide you with certain Services and your subscription to or application for certain Services may be declined, denied or refused by UEM Sunrise.
    • UEM Sunrise will not sell or rent your Personal Information to third parties. Other than as provided in this Policy, UEM Sunrise will not disclose your Personal Information to any third party without your consent.
    • UEM Sunrise may from time to time, contact you on behalf of external business partners about particular goods, offers or services that may be of interest to you. In those cases, Personal Information that may identify you will not be transferred to the third party. All communication from UEM Sunrise will be sent to you by UEM Sunrise.
    • UEM Sunrise may however, need to work with Authorised Third Parties for the Purposes or to provide part or all of UEM Sunrise’s Services and/or other services to you or to perform market research and statistical analysis. In such situations, UEM Sunrise will share your Personal Information as is necessary for the Authorised Third Party to perform these services, on a strictly confidential basis. These parties are not allowed to process your Personal Information disclosed to them except for the limited purpose of providing the particular service for UEM Sunrise.
    • UEM Sunrise may use or disclose your Personal Information for accounting or reporting purposes, subject to the terms of this Privacy Policy.
    • It may be necessary to transfer your Personal Information to other entities or service providers located in countries outside Malaysia. This may happen where UEM Sunrise’s servers or suppliers and service providers are based outside Malaysia or where you use the Services from countries outside Malaysia. In these instances UEM Sunrise will take steps to ensure that your privacy rights are respected in accordance with this Policy.
    • UEM Sunrise has implemented security policies, rules and technical measures to protect your Personal Information from unauthorised access, improper use or disclosure, unauthorised modification, unlawful destruction or accidental loss. All our employees and data processors, who have access to and are associated with the processing of Personal Information, are obliged to respect the confidentiality of your Personal Information.
    • Personal Information that UEM Sunrise collects from you will be stored and backed up securely in a location which is accessible by UEM Sunrise’s authorised personnel.
    • In discharging its responsibilities with respect to the confidentiality of Personal Information, UEM Sunrise will employ a number of safeguards, appropriate to the sensitivity of the information, to protect Personal Information against loss or theft, as well as unauthorized access, disclosure, copying, use, or modification. Such safeguards will include physical measures, organizational measures and technological measures, for example locked filing cabinets, restricted access to offices, security clearances and limiting access on a "need to know" basis and use of passwords and encryption. Procedures for implementing these measures will be communicated to UEM Sunrise employees and third parties to ensure compliance with this principle.
    • UEM Sunrise will store your Personal Information as long as the purpose it was collected for remains valid and thereafter for a period of seven years or any other period of time required and/or permitted by Malaysian law.
    • UEM Sunrise takes all reasonable precautions to ensure that the Personal Information that we collect, use and disclose is accurate, complete and up-to-date. However, the accuracy of that information depends to a large extent on the information that you provide.
    • You have the right to access your Personal Information, subject to some exceptions allowed by law. If you would like to do so, please let us know. You may be required to put your request in writing for security reasons. We reserve the right to charge a fee for searching for and providing access to your information.
    • UEM Sunrise reserves the right to refuse to provide UEM Sunrise’s visitors with a copy of their Personal Information by providing a written explanation for such refusal.
    • You can have access to your Personal Information that UEM Sunrise has in its possession or control and may request that your Personal Information be amended for purposes of accuracy and completeness.
    • You may at any time remove your personal details from our database, or amend or correct your Personal Information. If you remove your Personal Information from our records, we will no longer be able to provide the Services to you.
  • 5) SENSITIVE PERSONAL INFORMATION
    • Where required under Malaysian law, UEM Sunrise will obtain consent from you before we process your Sensitive Personal Information.
    • UEM Sunrise will process Personal Information or Sensitive Personal Information without your consent only in those limited circumstances as permitted by Malaysian law.
  • 6) UEM SUNRISE ’S WEBSITE
    • UEM Sunrise provides products and services via its various websites. When you visit UEM Sunrise's sites, its web servers generally record anonymous information such as the time, date and URL of the request. This information assists UEM Sunrise to improve the structure of its websites and monitor their performance. From time to time UEM Sunrise may also use Authorised Third Parties to analyse this anonymous information.
    • As mandatory in the usage of the UEM Sunrise’s websites UEM Sunrise may require standard information such as a Login ID, password, Personal Information for verification purposes, contact details and identification numbers. This information is necessary for UEM Sunrise to provide the services an individual applied for. You are required to maintain the secrecy of his/her Login ID and Password enabling him/her toaccess the UEM Sunrise’s website. It is strongly stressed that UEM Sunrise will not be able to secure the Personal Data if you reveal your Login ID and Password to anyone.
  • 7) IP ADDRESSES AND COOKIES
    • UEM Sunrise also collects Internet Protocol (IP) addresses. IP addresses are assigned to computers on the internet to uniquely identify them within the global network. UEM Sunrise collects and manages IP addresses as part of the service of providing internet session management and for security purposes.
    • UEM Sunrise’s websites may transmit to any customer’s computer a “cookie”. A cookie is a package of data that allows UEM Sunrise’s server to identify and interact more effectively with the customer’s computer having to spend time on identifying each customer user, thereby also providing additional login convenience. You may configure and personalize its current browser to refuse, reject or delete such cookies.
  • 8) INTEREST BASED ADVERTISING
    • Interest Based Advertising is a way of making advertisements more relevant to the customer based on Personal Information provided by the customer. In order to provide the customer with Interest Based Advertising, UEM Sunrise may collect information about a customer’s activities and use that information to associate the customer’s with one or more pre-defined interest categories. UEM Sunrise may periodically provide you advertisements that are tailored to your interests.
  • 9) CONTACTING UEM SUNRISE
    • You may submit your written request, between 9.00 am and 5.00 pm, Monday to Friday, if:
      • you have any questions in relation to this Privacy Policy; or
      • for access to, or correction of, your Personal Information or limit the processing of your Personal Information upon payment of a prescribed fee as per Personal Data Protection (Fees) Regulations 2013;
    • to Head, Risk Management Department by post or email as set out below:
      UEM SUNRISE BERHAD
      16-1 Floor, Mercu UEM, Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia
      Tel : +603-2727 6063 Fax : +603-2727 2002 Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kepada semua pihak yang berkepentingan,

Kami, UEM SUNRISE BERHAD (No. Syarikat: 830144-W), anak-anak syarikat dan syarikat-syarikat bersekutu (secara kolektif, dirujuk sebagai “UEM Sunrise" atau “Syarikat”) menghormati hak privasi anda dan kami menghormati semua Maklumat Peribadi yang anda berikan kepada kami. Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA") telah diperkenalkan di Malaysia untuk mengawal selia pemprosesan maklumat peribadi dalam urus niaga/urusan perdagangan dan untuk melindungi kepentingan individu. Sila ambil perhatian bahawa kami hanya mengumpulkan maklumat peribadi anda berdasarkan peruntukan dalam PDPA. Kami memerlukan maklumat peribadi anda untuk memahami keperluan anda dan menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, dan khususnya bagi sebab-sebab berikut:

  • untuk berkomunikasi dengan anda, seperti menghantar e-buletin, berita, e-mel, risalah, dan surat;
  • untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda;
  • untuk memproses transaksi pembayaran anda;
  • untuk memberi maklum balas kepada pertanyaan anda;
  • untuk mentadbir penyertaan anda dalam pertandingan;
  • untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman;
  • untuk menjalankan dan melaksanakan pasaran atau demografi atau trend analisis/ tinjauan;
  • untuk menyediakan anda dengan maklumat mengenai produk dan perkhidmatan UEM Sunrise;
  • untuk lain-lain aktiviti perniagaan yang sah daripada UEM Sunrise;
  • untuk apa-apa sebab lain yang berhubungan dengan kontrak anda dengan UEM Sunrise;
  • untuk aktiviti pelanggan kesetiaan, keistimewaan, peningkatan, penghargaan, pengiktirafan, faedah, ganjaran, rebat,
    diskaun dan program tugasan lain, pemasaran dan aktiviti promosi dan apa-apa pakatan strategik yang lain;
  • untuk aktiviti profil pemasaran berkaitan dengan projek terkini UEM Sunrise, produk atau perkhidmatan;
  • untuk menghantar jemputan bagi pelancaran projek UEM Sunrise yang terkini dan akan datang, acara dan pameran;
  • untuk pemprosesan dokumen yang berkaitan bagi projek-projek dan perkhidmatan kami;
  • untuk menghantar maklumat, kemas kini dan maklumat korporat menggunakan pos, e-mel, mesej teks atau media sosial mengenai produk atau perkhidmatan yang UEM Sunrise rasakan mungkin anda berminat;
  • untuk penyelenggaraan dan penyimpanan rekod dan data pelanggan;
  • untuk pendaftaran dan penyelenggaraan Sistem Penyenaraian Penjual UEM Sunrise;
  • untuk menghantar jemputan bagi latihan tender/ kontrak semasa dan akan dating yang dikendalikan pihak UEM Sunrise.

Anda mempunyai hak untuk berhenti melanggan atau pilih keluar daripada menerima mesej kami. Selanjutnya, untuk mematuhi peruntukan di bawah PDPA tersebut, UEM Sunrise telah memperkenalkan POLISI PRIVASI UEM SUNRISE ("Polisi Privasi"), yang anda boleh akses melalui laman web kami di www.uemsunrise.com. UEM Sunrise akan mematuhi Polisi Privasi dan PDPA berhubung dengan apa-apa maklumat peribadi yang UEM Sunrise diberi akses oleh mana-mana individu. Kami komited untuk melindungi maklumat peribadi anda semua. Anda boleh mengemukakan permintaan bertulis anda, 9.00am-5.00 pm, Isnin hingga Jumaat, jika anda mempunyai sebarang soalan berkaitan kepada Polisi Peribadi kami; atau untuk akses kepada, atau membetulkan maklumat peribadi anda atau mengehadkan pemprosesan maklumat peribadi anda apabila dibayar fi yang ditetapkan kepada Ketua, Jabatan Pengurusan Risiko melalui e-mel yang dinyatakan di bawah:- UEM SUNRISE BERHAD
16-1 Floor, Mercu UEM
Jalan Stesen Sentral 5
Kuala Lumpur Sentral
50470 Kuala Lumpur
Malaysia Tel :+603-2727 6063
Faks :+603-2727 2002
Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Polisi Privasi

Kami, UEM Sunrise Berhad (No. Syarikat: 830144 -W), anak-anak syarikat dan syarikat-syarikat bersekutu (secara kolektif, dirujuk sebagai "UEM Sunrise” atau “Syarikat” ) menghormati hak privasi anda dan kami menghormati semua Maklumat Peribadi yang anda berikan kepada kami.

Kami komited untuk melindungi semua Maklumat Peribadi yang disimpan oleh kami. UEM Sunrise tertakluk dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta PDP") dan semua undang-undang yang terpakai di Malaysia berkenaan dengan perlindungan privasi yang menetapkan beberapa prinsip berkaitan Maklumat Peribadi dan perlindungan pengguna di Malaysia.

Untuk tujuan Dasar Privasi ini:

Pihak Ketiga Dibenarkan" bermaksud bank kepada UEM Sunrise, penasihat profesional, ejen, perunding, kontraktor atau pembekal pihak ketiga atau pembekal perkhidmatan atau dengan siapa UEM Sunrise menterai perjanjian;

"UEM Sunrise", "kami", atau "kita" bermaksud secara keseluruhannya sebagai, UEM Sunrise Berhad, sebuah syarikat yang diperbadankan di Malaysia dan mempunyai pejabat berdaftarnya di 19-2 Mercu UEM , Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, anak syarikat dan syarikat-syarikat bersekutu;

"Maklumat Peribadi" ertinya sebarang maklumat peribadi anda yang telah diberikan kepada UEM Sunrise atau disediakan untuk UEM Sunrise;

"Maklumat Peribadi Sensitif" terdiri daripada maklumat anda tentang kesihatan fizikal atau mental atau keadaan kesihatan, pendapat politik, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang bersifat serupa, atau pensabitan apa-apa kesalahan, atau mana-mana Maklumat Peribadi yang ditetapkan sebagai itu;

"Perkhidmatan" terdiri daripada sebarang komunikasi, maklumat atau sebarang produk atau perkhidmatan yang disediakan oleh UEM Sunrise kepada anda.

  • 1) MAKLUMAT PERIBADI
    • Kami juga boleh mendapatkan Maklumat Peribadi anda daripada pelbagai sumber.
    • Jenis Maklumat Peribadi yang mungkin kami dapat tentang anda adalah:
      • alamat untuk dihubungi;
      • alamat tempat perniagaan ;
      • nama pengguna dan kata laluan untuk mengakses Perkhidmatan kami;
      • maklumat kewangan;
      • maklumat pekerjaan;
      • rekod perubatan;
      • media sosial pengecam dan
      • other information (such as shopping behaviour and preferences, language preference, age, date of birth, gender and family status).
    • maklumat lain (seperti tingkah laku dalam pilihan membeli-belah, pilihan bahasa, umur, tarikh lahir, jantina dan status kekeluargaan).
  • 2) PENGGUNAAN MAKLUMAT PERIBADI
    • Kami memerlukan maklumat ini untuk memahami keperluan anda dan menyediakan perkhidmatan yang lebih baik untuk anda, dan khususnya bagi sebab-sebab berikut
      • untuk berkomunikasi dengan anda;
      • untuk menyediakan Perkhidmatan kepada anda;
      • untuk memproses transaksi pembayaran anda;
      • untuk menjawab sebarang pertanyaan anda;
      • untuk mentadbir penyertaan anda dalam pertandingan;
      • untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman;
      • menjalankan kajian pasaran dan analisis trend;
      • untuk memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan UEM Sunrise;
      • bagi aktiviti-aktiviti perniagaan yang sah daripada UEM Sunrise;
      • bagi apa-apa maksud lain yang berhubungan dengan kontrak anda dengan UEM Sunrise;
      • untuk aktiviti pelanggan kesetiaan, keistimewaan, peningkatan, penghargaan, pengiktirafan, faedah, ganjaran, rebat, diskaun dan program urusan-urusan lain, pemasaran dan aktiviti promosi dan apa-apa pakatan strategik yang lain;
      • untuk aktiviti profil pemasaran berkaitan untuk UEM Sunrise projek terkini, produk atau perkhidmatan;
      • untuk menghantar jemputan pelancaran projek , acara dan pameran UEM Sunrise terkini dan akan datang;
      • untuk pemprosesan dokumen yang berkaitan bagi projek-projek dan perkhidmatan kami;
      • untuk menghantar maklumat, kemas kini dan maklumat korporat melaui pos, e-mel , mesej teks atau media sosial mengenai produk atau perkhidmatan yang UEM Sunrise rasakan mungkin menarik minat anda;
      • untuk penyelenggaraan dan penyimpanan rekod dan data pelanggan;
      • untuk pendaftaran dan penyelenggaraan Sistem Penyenaraian Penjual UEM Sunrise;
      • untuk menghantar jemputan bagi menghadiri latihan tender / kontrak semasa dan akan datang yang dikendalikan oleh pihak UEM Sunrise;
    • (secara kolektif, "Tujuan").
  • 3) PERKONGSIAN MAKLUMAT
    • Kami tidak menjual atau menggunakan, proses , rekod , memegang , menyimpan, berkongsi dan mendedahkan (" proses ") Maklumat Peribadi yang kami kumpulkan mengenai anda, kecuali seperti yang dinyatakan dalam Polisi Privasi ini atau jika tidak dimaklumkan kepada anda pada masa Maklumat Peribadi dikumpul.
    • Kami mungkin perlu berkongsi Maklumat Peribadi anda dengan Pihak Ketiga yang melakukan perkhidmatan bagi pihak kami. Kami tidak memberi kuasa kepada Pihak Ketiga untuk menggunakan atau mendedahkan maklumat itu kecuali diperlukan untuk melaksanakan perkhidmatan tertentu bagi pihak kami atau untuk mematuhi keperluan undang-undang. Pihak Ketiga yang dilantik didalam kontrak oleh pihak kami akan melindungi maklumat sulit dan menjaga keselamatan maklumat peribadi anda dalam menjalankan pemprosesan bagi pihak kami.
  • 4) PRINSIP PERLINDUNGAN MAKLUMAT PERIBADI
    • Kami akan memproses Maklumat Peribadi yang diberikan kepada UEM Sunrise apabila anda mendaftar atau memohon untuk atau menyatakan minat anda dalam Perkhidmatan kami dengan kebenaran daripada anda.
    • Kami mungkin menggunakan Maklumat Peribadi anda untuk Tujuan tersebut.
    • Jika anda adalah di bawah umur 18 tahun, anda perlu memastikan bahawa anda mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada ibu bapa atau penjaga sah sebelum menggunakan Perkhidmatan UEM Sunrise ini.
    • Mana-mana individu yang telah memberikan Maklumat Peribadi beliau sebelum Polisi ini dikuatkuasakan, boleh menghubungi UEM Sunrise melalui maklumat yang tertera di bawah untuk mengetahui jenis Maklumat Peribadi yang telah diproses dan tujuan untuk pemprosesan tersebut.
    • UEM Sunrise tidak akan memproses Maklumat Peribadi tanpa kebenaran bertulis anda terlebih dahulu, kecuali bagi Tujuan dan di mana ia dikehendaki atau dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia.
    • Anda berhak untuk 'tidak membenarkan' Maklumat Peribadi anda dari digunakan bagi tujuan yang tidak berkaitan secara langsung kepada Perkhidmatan pada ketika UEM Sunrise meminta maklumat. Jika anda tidak mahu menerima berita promosi terkini daripada kami anda boleh memilih untuk tidak menerima komunikasi ini dengan menghantar e-mel kepada kepada kami di This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Sila ambil perhatian, jika anda membuat keputusan untuk "tidak membenarkan", kita mungkin tidak dapat menyediakan anda dengan Perkhidmatan tertentu dan langganan anda atau aplikasi untuk Perkhidmatan tertentu boleh dinafikan atau ditolak oleh UEM Sunrise.
    • UEM Sunrise tidak akan menjual atau menyewa maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga. Selain daripada yang diperuntukkan dalam Polisi ini, UEM Sunrise tidak akan mendedahkan Maklumat Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa persetujuan anda.
    • Dari masa ke semasa UEM Sunrise akan menghubungi anda sebagai wakil pihak rakan kongsi perniagaan tentang barangan, tawaran atau perkhidmatan yang mungkin menarik minat anda. Dalam keadaan tersebut, Maklumat Peribadi anda tidak akan dipindahkan kepada pihak ketiga. Semua komunikasi dari UEM Sunrise akan dihantar kepada anda oleh UEM Sunrise.
    • Walau bagaimanapun, UEM Sunrise mungkin perlu bekerjasama dengan Pihak Ketiga Rasmi bagi Tujuan ataun menyediakan sebahagian atau keseluruhan Perkhidmatan UEM Sunrise dan / atau perkhidmatan lain kepada anda atau menjalankan penyelidikan pasaran dan analisis statistik. Dalam situasi ini, UEM Sunrise akan berkongsi Maklumat Peribadi anda setakat yang perlu agar Pihak Ketiga Rasmi dapat melaksanakan perkhidmatan ini, atas dasar benar-benar sulit. Pihak-pihak ini tidak dibenarkan untuk memproses Maklumat Peribadi anda yang didedahkan kepada mereka melainkan bagi tujuan terhad iaitu menyediakan perkhidmatan khusus untuk UEM Sunrise.
    • UEM Sunrise boleh menggunakan atau mendedahkan Maklumat Peribadi anda untuk perakaunan atau tujuan laporan, tertakluk kepada terma-terma Polisi Privasi ini.
    • Maklumat Peribadi anda mungkin perlu dipindahkan kepada entiti lain atau pembekal perkhidmatan yang terletak di negara-negara di luar Malaysia. Ini mungkin berlaku apabila pembekal dan penyedia perkhidmatan UEM Sunrise itu berada di luar Malaysia atau di mana anda telah menggunakan Perkhidmatan kami di negara luar Malaysia. Dalam keadaan ini UEM Sunrise akan mengambil langkah- langkah untuk memastikan hak-hak privasi anda dilindungi mengikut Polisi ini.
    • UEM Sunrise telah melaksanakan dasar keselamatan, peraturan dan langkah-langkah teknikal untuk melindungi Maklumat Peribadi anda daripada akses yang tidak dibenarkan, penggunaan yang tidak betul atau pendedahan , pengubahsuaian yang tidak dibenarkan, pemusnahan yang salah atau kehilangan yang tidak disengajakan. Semua pekerja dan pemproses data, yang mempunyai akses dan dikaitkan dengan pemprosesan Maklumat Peribadi, mempunyai tanggungjawab untuk menghormati kerahsiaan Maklumat Peribadi anda.
    • Maklumat Peribadi anda yang telah dikumpulkan oleh UEM Sunrise akan disimpan dengan selamat di lokasi yang hanya boleh diakses oleh kakitangan yang telah diberi kuasa oleh UEM Sunrise.
    • Dalam melaksanakan tugas yang berkenaan dengan Maklumat Peribadi yang sulit, UEM Sunrise akan mengambil beberapa langkah-langkah keselamatan untuk perlindungan, sesuai dengan sensitiviti maklumat, untuk melindungi Maklumat Peribadi terhadap kehilangan atau kecurian, serta akses yang tidak dibenarkan, pendedahan, penyalinan, penggunaan, atau pengubahsuaian. Perlindungan seperti ini akan merangkumi langkah-langkah fizikal, langkah-langkah organisasi dan langkah-langkah teknologi, kabinet fail contohnya dikunci, akses terhad kepada pejabat, menghadkan keselamatan akses atas dasar "perlu tahu" dan penggunaan kata laluan dan pengekodan. Prosedur untuk melaksanakan langkah-langkah ini akan disampaikan kepada pekerja UEM Sunrise dan pihak ketiga untuk memastikan pematuhan dengan prinsip ini.
    • UEM Sunrise akan menyimpan Maklumat Peribadi anda untuk satu tempoh kekal sah dan selepas itu bagi tempoh tujuh tahun atau apa-apa tempoh masa yang lain yang diperlukan dan / atau dibenarkan oleh undang-undang Malaysia.
    • UEM Sunrise mengambil segala langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa Maklumat Peribadi yang kami kumpulkan, digunakan dan didedahkan adalah tepat, lengkap dan terkini. Walau bagaimanapun, ketepatan maklumat adalah bergantung kepada sebahagian besar maklumat yang anda berikan.
    • Anda mempunyai hak untuk mengakses Maklumat Peribadi anda, tertakluk kepada beberapa pengecualian yang dibenarkan oleh undang-undang. Jika anda ingin berbuat demikian, sila hubungi kami. Anda dikehendaki menyatakan permintaan anda secara bertulis atas sebab-sebab keselamatan. Kami berhak untuk mengenakan bayaran untuk mencari dan menyediakan akses kepada maklumat anda.
    • UEM Sunrise berhak untuk tidak memberikan pelawat UEM Sunrise dengan salinan Maklumat Peribadi mereka dengan memberikan penjelasan bertulis terhadap penolakan tersebut.
    • Anda boleh mempunyai akses kepada Maklumat Peribadi anda yang ada dalam simpanan UEM Sunrise atau dalam kawalannya dan boleh meminta untuk meminda Maklumat Peribadi tersebut untuk tujuan ketepatan dan kesempurnaan.
    • Anda boleh pada bila-bila masa mengeluarkan butir-butir peribadi anda dari pangkalan data kami, atau meminda atau membetulkan Maklumat Peribadi anda. Jika sekiranya anda telah mengeluarkan Maklumat Peribadi tersebut daripada rekod kami, kami tidak akan memberikan Perkhidmatan kepada anda.
  • 5) MAKLUMAT PERIBADI SENSITIF
    • Seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang Malaysia, UEM Sunrise akan mendapatkan kebenaran daripada anda sebelum kami memproses Maklumat Peribadi Sensitif anda.
    • UEM Sunrise akan memproses Maklumat Peribadi atau Maklumat Peribadi Sensitif tanpa kebenaran anda hanya dalam hal keadaan tertentu yang dibenarkan oleh undang-undang Malaysia.
  • 6) LAMAN WEB UEM SUNRISE
    • UEM Sunrise menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan melalui laman web kami. Apabila anda melawat laman web UEM Sunrise ini, ia akan merekodkan maklumat tanpa nama seperti waktu, tarikh dan permintaan URL itu. Maklumat ini membantu UEM Sunrise untuk memperbaiki struktur laman web dan memantau prestasi mereka. Dari masa ke semasa UEM Sunrise juga boleh menggunakan Pihak Ketiga Rasmi untuk menganalisis maklumat tanpa nama ini.
    • Adalah mandatori dalam penggunaan laman-laman UEM Sunrise yang kami rasa mungkin memerlukan maklumat standard seperti Login ID, kata laluan, Maklumat Peribadi untuk tujuan pengesahan, nombor telefon dan nombor kad pengenalan. Maklumat ini adalah perlu bagi UEM Sunrise untuk menyediakan perkhidmatan untuk individu yang memohon. Anda dikehendaki tidak mendedahkan/ Login ID dan Kata Laluan yang membolehkan anda untuk mengakses masuk ke laman web tersebut. Adalah ditegaskan bahawa kita tidak akan dapat menjamin Data Peribadi jika anda mendedahkan Login ID dan Kata Laluan anda kepada pihak lain.
  • 7) ALAMAT IP DAN COOKIES
    • UEM Sunrise juga mengumpul alamat Protokol Internet (IP). Alamat IP yang diberikan kepada komputer di internet adalah untuk mengenal pasti mereka dalam rangkaian global. UEM Sunrise mengumpul dan menguruskan alamat IP sebagai sebahagian daripada perkhidmatan yang menyediakan sesi pengurusan internet dan bagi tujuan keselamatan.
    • Laman web UEM Sunrise mungkin menghantar kepada mana-mana komputer pelanggan dikenali sebagai "cookie". Cookie ialah satu pakej data yang membolehkan pelayan UEM Sunrise untuk mengenal pasti dan berinteraksi dengan lebih berkesan dengan komputer pelanggan untuk mengenal pasti setiap penggunaan pelanggannya, dan juga menyediakan kemudahan login tambahan. Anda boleh mengkonfigurasi dan peribadikan pelayar semasa untuk menolak atau memadam cookies tersebut.
  • 8) FAEDAH BERASASKAN IKLAN
    • Pengiklanan Berasaskan Faedah adalah satu cara membuat pengiklanan yang lebih relevan kepada pelanggan berdasarkan Maklumat Peribadi yang disediakan. Dalam usaha untuk menyediakan pelanggan dengan Pengiklanan Berasaskan Faedah, UEM Sunrise mungkin mengumpul maklumat mengenai aktiviti-aktiviti pelanggan dan menggunakan maklumat itu untuk mengaitkan pelanggan dengan satu atau lebih kategori minat yang telah ditetapkan. UEM Sunrise secara berkala boleh memberikan anda iklan yang sesuai dengan minat anda.
  • 9) HUBUNGI KAMI
    • Anda boleh mengemukakan permintaan bertulis anda diantara, 9.00 am-5:00 pm, Isnin hingga Jumaat, jika:
      • anda mempunyai sebarang soalan berhubung dengan Polisi Privasi ini;
      • anda ingin mengakses atau membetulkan, atau mengehadkan pemprosesan Maklumat Peribadi anda setelah membayar fi yang telah ditetapkan seperti yang terkandung didalam Peraturan-Peraturan Perlindungan Data Peribadi (Fi) 2013;
    • kepada Ketua, Jabatan Pengurusan Risiko melalui pos atau e-mel yang dinyatakan di bawah:
      UEM SUNRISE BERHAD
      Tingkat 16, Mercu UEM,
      Jalan Stesen Sentral 5,
      Kuala Lumpur Sentral,
      50470 Kuala Lumpur,
      Malaysia Tel : +603-2727 6063
      Fax : +603-2727 2002
      Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.